Bramen inkt en dagen van zonneschijn

Veel regen heeft mijn moestuin geremd in veel kruiden of verdronken zijn sommige ook, zomaar verdwenen. De zwarte bes, blauwe bes en kruisbes hebben het best goed gedaan, zij vonden zoveel regen wel fijn, ze waren vroeg dit jaar te oogsten in mijn moestuin.

En weer dagen van zonneschijn, veel zon. Twee workshops mogen geven, beide met prachtige dagen.
Eentje op de duurzaamheidmarkt op GoudAsfalt, hierin kon je je eigen bamboe pen snijden en hiermee tekenen met botanische inkten. Walnoteninkt, bramen inkt en zwarte thee inkt. De zwarte thee inkt gemaakt op de avond ervoor, twee zakjes er een hele nacht in gehangen. Niemand in huis vind deze thee lekker dus zo goed besteed. En bramen inkt van oude bramen die al een paar jaar in de vriezer zwerven. De walnoten inkt is van vorige herfst en kan wel een paar jaar mee gaan wanneer er goed geconserveerd wordt met zout, azijn en kruidnagel.


En eentje op Heemtuin het Goudse Hout, een feestje van hun 40 jarig bestaan! Kinderen (en volwassenen) konden insecten zoeken, insecten en beestjes komen kleien en tekenen. Verkoelende schaduw van de boompjes en de tarp. Genieten van alle spontane creativiteit, met ook een Ierse live band op de achtergrond.

Bramen inkt maken
Bevroren (komt sap beter vrij) bramen koken en even prakken.

Zeven.
Splits de sap in tweeën (twee potjes).
Bij de een doe je citroenzuur, dan wordt de inkt roze.
Bij de ander voeg je azijn toe, dan wordt de inkt paars blauw.
Nog wat extra zout om te conserveren.
Koel en donker bewaren,
zo gaat de inkt het langst mee.

Werken met bramen inkt is als een bloem plukken die ook weer verwelkt, de kleuren van de inkt zijn niet licht vast, ze zullen in loop van de dagen verkleuren, roze wordt paars en met direct zonlicht zullen ze ook verbleken. Maar de betovering van met maken is dat het helemaal waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *