Brave and Beautiful

Om te oefenen zocht ik portretten. Ik wilde graag portretten die iets te vertellen hebben, zo viel al scrollend over fb een foto van Nasrin Sotoudeh mij op. Haar wilde ik schilderen, terwijl verdiepend in haar verhaal. Zo is het idee ontstaan van een serie portretten van vrouwen die iets betekenen voor de wereld. Vrouwen die mij inspireren of raken, betekenis geven aan de wereld en de wereld mooier kleuren. Zo is de serie nog steeds aan het groeien, ver van huis, maar ook dichterbij huis.

 

Nasrin Sotoudeh

Mensenrechtenadvocaat in Iran.
In maart 2019 is ze veroordeeld na een oneerlijk proces voor 38 jaar en 148 zweepslagen. Omdat ze vrouwen verdedigde die protesteerden tegen de verplichting een hoofddoek te dragen.
De aanklacht van de straf “het aanzetten tot corruptie en prostitutie”, “het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier”, en “het verstoren van de openbare orde”. Bizar voor woorden.

Ze was een van mijn eerste portretten waar ik mee oefende. Ik had nog nooit van haar gehoord, haar foto kwam voorbij op fb en haar wilde ik schilderen wist ik. Toen verdiepte ik me in wie ze was. Nog voor de uitspraak. Huilend heb ik aan het portret gewerkt. Ze kwam binnen.

FREE NASRIN
#braveandbeautiful 

Greta Thunberg

Klimaat activiste. Zweeds meisje dat elke vrijdag staakt van school om aandacht te vragen voor de klimaatveranderingen. Die de wereldleiders oproept om de klimaatsveranderingen serieus te nemen en actie te ondernemen nu dat nog steeds kan. Veel bewondering voor dit meisje dat daar zo krachtig staat en uitspreekt wat ze op haar hart heeft. Ze heeft de wereld alert gemaakt op de dreigende crisis die door velen worden ontkent of vervanmijnbed worden gewuifd. We moeten echt beter voor onze aarde gaan zorgen en daarmee voor onze volgende generaties. De economie zal een ommezwaai moeten gaan maken, laten we gaan verdienen op duurzaamheid!

Haar wilde ik schilderen, ze doet me denken aan mezelf toen ik haar leeftijd had. Ik had alleen niet zoveel woorden en de dapperheid om ze uit te spreken. Het was fijn om haar te schilderen, zo’n andere energie dan het portret ervoor. Niet zo heftig. Wat meer gesloten waarbij ik me afvroeg of ik haar wel mocht schilderen. In ‘gesprek met haar portret leek er toestemming te komen. En lukte het me om haar af te maken. Haar ogen als laatste.

“EVERYTHING COUNTS, WHAT YOU DO COUNTS”
#braveandbeautiful

Elaiza Farias

‘FIGHT FOR  THE AMAZONE, RESPECT EVERYONE’

Amazone journaliste. Bijzondere vrouw om te schilderen. De ogen als spiegels van de ziel, ik durfde er bijna niet in te kijken, zoveel verdriet om wat er gebeurd, al eeuwen lang. Maar zoveel kracht en strijdlust. Ook speelsheid kwam ik tegen, een kleurrijk persoon. Ze ziet het als haar taak om de inheemse bevolking zichtbaar te maken. Ze zegt ‘de situatie is heel ernstig, maar voor ons niet nieuw, de inheemse bevolking wordt al 500 jaar bedreigt.
Land is voor de indianen leven, zonder land geen leven, zonder hun land sterven ze uit. En andersom ook, als zij er niet zijn verdwijnt ook het regenwoud, zij houden het regenwoud in stand.’ Mooie en dappere vrouw! Diep respect.

In dit filmpje laat ze de inheemse bevolking zien en ook de houding en woorden van de president tegen wie ze het op moeten nemen.
https://www.human.nl/2doc-ko…/…/overzicht/aflevering-32.html

#braveandbeautiful

Ilse Sapkota-Bennink

Ilse woont met haar gezin in Nepal. Vanuit hier coördineert ze samen met haar man Shiva ontwikkelingsprojecten op het platteland. Ook runnen ze samen een reisbureau ‘Pure Nepal’.

In 2011 hebben wij een rondreis door Nepal mogen maken en hebben we Ilse en Shiva ontmoet. We hadden een ‘homestay in Dhading’ bij hen geboekt via Het Andere Reizen. Na een hartelijk ontvangst reisde we over het platteland en sliepen bij de mensen thuis. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt, zo dichtbij hoe de mensen daar leven. Het vele werk wat ze hebben verzet met Diyo Nepal werd zichtbaar. Met kleine en met grote dingen.

Stichting Diyo Nepal is een vrijwilligersorganisatie en is opgericht in december 2007 ter ondersteuning van de veldwerkers in het district Dhading, in het midden-gebergte van Nepal.

De focus van het werk van Diyo Nepal ligt op:
>vergroten van toegang tot scholing en educatie
>verbeteren van de leefomstandigheden
>versterken van de zelfredzaamheid.

#braveandbeautiful

Laurenca Sewalt

Wat dichterbij huis:  Laurenca samen met het varkentje Jerommeke. Laurenca is niet te vinden/schilderen zonder een dier. Samen met Henk zijn ze hun droom achterna gegaan en runnen ze inmiddels in Frankrijk een dierenparadijs ‘Association paradis d’animaux’. Hier worden dieren opgevangen die verwaarloosd of mishandeld zijn geweest en dieren die met spoed een huis nodig hebben. Ze krijgen hier een beter leven en waar ze van hun oude dag kunnen genieten. Met alle liefde worden ze opgevangen en in de dierenfamilie opgenomen. Bange dieren krijgen weer vertrouwen en levenslust. Er ontstaan ook de meest bijzondere vriendschappen tussen de verschillende dieren. Dit wordt prachtig in beeld gezet op de fb pagina, zo leuk om te volgen en al die verschillende karakters van de kippen, varkens, paarden, katten, honden, schapen, ieder dier zo’n eigen wezentje.

Laurenca gaat vlot door de verf, zo vrolijk en zacht om te schilderen. En dan het varkentje, zoveel haar. Ik ben verliefd op zijn streepjes. Mijn eerste dier op deze manier. Ik schilder eerst zijn oortje verkeerd, er klopt iets niet, hij maakt contact met zijn oortje, zo klopt hij weer. Haar liefde voor dieren en het plezier hierin voel ik erin terug. Het is ook behoorlijk aanpakken en doorzetten geweest om het dierenparadijs zo voor elkaar te krijgen en het te blijven runnen. Respect.

Ze zijn inmiddels een stichting en kunnen alle hulp gebruiken. In de zin van donaties maar ook in spullen als voer, medicijnen, dierenkleden, speelgoed ed.. En altijd wel iemand die die kant op gaat en wat mee kan nemen.  
https://www.facebook.com/pg/DierenparadijsFR/posts/?ref=page_internal

#braveandbeautiful