Walnoteninkt

Walnoteninkt is een van mijn favoriete inkten, die ik eigenlijk al elk jaar maak. Elk jaar probeer ik het recept te snappen en te verbeteren. Zo lukte me steeds de conservering niet zo goed, kwam er na een poosje toch snel schimmel op. Al is dat ook niet zo erg, je hoeft de inkt niet te consumeren, de schimmel kan afgeschept worden, de inkt weer gekookt en de kleur blijft hetzelfde. Of wordt het donkerder naarmate de inkt ouder wordt? Ja volgens mij wel. Je kunt er ook roestwater bij voegen, dan wordt de kleur meteen donkerder. Zo kun je twee kleuren inkt maken.

Walnoteninkt is een warme sepia-achtige kleur, prachtig in combinatie met galappelinkt en houtskool.

Dit jaar 3 emmers vol met schillen, ‘je ogen zijn groter dan je maag’- idee. Maar ik ben het aangegaan en terwijl er nog wat in de pan aan het koken is schat ik zo in dat ik bijna 4 liter aan walnoteninkt heb gemaakt. Genoeg om uit te delen en vermoed zomaar dat ik een jaar kan overslaan in het maken van de inkt.

In de keuken woeit een heerlijke aarde geur,
al zijn de meningen daarover verdeeld.
Spetters willen alle kanten op,
En hoe,
zie mij!
Om het nog eens te mogen doen,
verzamel ik jullie in mijn vaatdoek,
laat ik jullie vrij in de wasbak!
en ga ik buiten verder.
Compostbak.
Papier.
En potjes.
Potjes met inkt!

En hoe maak je het? Ik kon geen vastig recept vinden. Dus ook wat op gevoel. Zo heb ik het gedaan:

Recept Walnoteninkt:

In een 10lt pan vul je de pan ongeveer 2/3 met schillen.
Je vult aan met water tot het onder staat of drassig is.
Een paar dagen buiten laten staan zodat het ‘modderig’wordt.
Dan kook je het 30 min. Nog een dagje laten staan.
Dan zeef ik de schillen grof weg.
Deze uitgezeefde schillen spoel ik nogmaals met wat water en zeef ik nog een keer grof. Het waterinkt voeg ik bij de rest. Schillen in compostbak.
Zo heb ik een pan met alleen inkt vloeistof. Nogmaals koken.
Dan zeef ik het fijn met een panty. Drap blijft achter.
Voeg je er ongeveer 3 eetlepels (of flinke scheut) azijn bij en een flinke eetlepel schep zout (conservering).
Koken tot je de kleurintensiteit goed vind. Er tussendoor nog een paar keer zeven met de panty. Zoveel mogelijk drap eruit.
De inkt in een schoon potje gieten met wat kruidnagels (conservering).
En klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *